3 elektriska alternativ till hyrbilen när du reser

ALternativa elektriska transportmedel vid resa
07mar, 2019

Att resa är något de flesta drömmer om. Själv sitter jag nu i Spanien och skriver ihop detta. Det är Mars och temperaturen har klättrat över 20 igen efter att ha legat under 20 strecket i två månader. Man börjar få upp vårkänslorna och det är nu fullt möjligt att sitta ute och äta igen.

När vi först kom hit så hade vi ett problem. Vi sålde vår bil inna vi lämnade Sverige och som tur är hittar man många billiga hyrbilar såhär års. Problemet är att när man bor i stan, speciellt ett ställe så populärt som Puerto Banus så kan det lätt bli trångt. Parkeringar är inte alltid det lättaste att hitta och egentligen behöver man inte ens en bil utan något mindre fungerar lika bra.

3 miljövänligare alternativ än hyrbilen

Det fins ett flertal olika alternativ till hyrbilen när du reser. Men nedan går vi igenom de mest smidiga och miljövänliga alternativen som funkar perfekt för att ta sig runt i en ny stad.

Ska du däremot till något som smurfstaden i Júzcar så är kanske inte någon av dessa alternativ att rekommendera. Men för att ta sig någon mil runtomkring där du bor för tillfället så funkar de utmärkt.

Elektrisk scooter

Den eldrivna sparkcykeln som den kallas på svenska har blivit allt mer populär köp. Men den har även blivit ett alltmer populärt alternativ att hyra. Inte då bara som kompletering till bilen utan även som enskilt val av transportmedel.

Elscootrar kan, beroende på modell, ta sig mycket långa distanser på en laddning. De har även en hastighet som räcker gott och väl för flestas behov. Enligt denna sida så ska det inte vara några problem att hitta en elektrisk scooter som har en räckvidd på uppåt 8 mil per laddning.

De är samtidigt lätta att ta med sig då de inte väger mycket och i de flesta lägen kan du enkelt fälla ihop dem. I många stora städer har scooter sharing börjat bedrivas mer och mer vilket gör det enkelt att bara plocka upp en och åka några kilometer för att sedan bara lämna den där. Ett ypperligt sätt att lösa sin transport om man inte behöver ha en på heltid.

Elcykeln

I USA har bikeshare länge funnits, men det är inte förrän nu de börjat smyga sig mot Europa. Nu kan du hitta dem i flera populära turiststäder som Marbella, Puerto Banus, Barcelona.

Om du någon gång reser till Bali så finns även där ett stort antal cyklar att hyra. Trots att det sällan lönar sig att hyra en bil där då det är vespa som gäller där pga de dåliga och övertrafikerade vägarna.’

Elcykeln gör det inte bara väldigt lätt att ta sig fram. Den klarar även av lite tuffare terräng i form av skogsprommenader och stranden. Något som kan bli väligt svårt att navigera på en elscooter.

Elskateboard

Källa: AirboardSverige.se

För den våghalsige så finns nu även ett flertal elskateboardar att välja mellan. Reser du mycket kan det vara värt att investera i ett köp istället för att hyra. Detta då de är klart mer sällsynta på uthyrningsmarknaden än vad de ovannämnda är.

Trots detta så har elektriska skateboards en stor fördel då de är lätta. Många väger inte över 5 kg. De kan även vara speciellt anpassade för att resa med, vad vi menar med detta är att batteriets kapacitet inte överskrider gränsen på 99Wh. Detta ger lite kortare räckvidd men gör att du utan problem kan ta med dig din elskateboard när du ska ut och resa.

Detta alternativ kräver lite mer erfarenhet och skicklighet i form av balans från föraren.

Eldrivet i kombination med hyrbil

Det är inte alltid möjligt att någon av de ovannämnda kan hjälpa dig. I länder med övertrafikerade och dåliga vägar, likt på Bali, fungerar elcykeln klart bättre än de andra alternativen tack vare sina stora hjul.

Det är inte heller möjligt att göra riktigt långa 5 mil+ utflykter med en elskateboard så de har alla sina begränsningar. Men det betyder inte att fördelarna tar slut vid transport i städer. Nej, om du har någon av de ovannämnda så fungerar de även perfekt i kombination med en hyrbil.

Tänkt dig att du har en av de mindre modellerna elskateboard i bakluckan. Om parkeringsplatsen ligger långt bort så är inte detta något problem då du snabbt kan ta dig mellan bilen och målet utan en ända svettdroppe.

Detta är hela anledningen till varför vi ser så många eldrivna personliga fordon idag. En så kallad “last mile solution“, sista milen lösning. De kan enkelt ta dig den där sista biten från tåget, bussen eller som i exemplet ovan, bilen.

Miljövänligt och billigt

Att välja någon annan typ av transport som drivs på el tycker jag är ett bra sätt att klimatkompensera för det faktum att man precis suttit på ett plan för att resa till värmen, vänner eller familj.

Det behöver inte alltid betyda att det ska kosta dig massa extra pengar att bidra positivt till vår miljö. Du kan enkelt och med gott samvete spara några slantar på att inte hyra en bil och samtidigt göra något positivt för vår planet.

Se över alternativen av transportmedel på din favorit semesterort och pröva något nytt. Det är precis det Offside Travel handlar om. Att ta en annna väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *